Couple Islamik ? Ada ke?

Assalamualaikum..

Selamat tengah malam semua. Maaf kerana ain hanya akan update blog ni tengah malam je kot. Hehe.
Sibuk dengan assignment, presentation dan sebagainya....

Okay berbalik pada tajuk di atas. COUPLE! Hah siapa tak pernah dengar perkataan ini. Budak kecil pun tahu kan? COUPLE bermaksud berdua. Yang boleh kita kelaskan sebagai pasangan.

Dalam ISLAM, sebenarnya tiada pun istilah COUPLE ISLAMIK. Faham? Mereka yang kurang memahami hukum hakam agama sengaja menambahkan perkataan ISLAMIK tersebut supaya nampak macam perhubungan seorang lelaki dengan seorang perempuan yang tiada ikatan itu kelihatan BAIK dan BAGUS di pandangan orang ramai.

Padahal COUPLE ISLAMIK yang dihebohkan oleh remaja zaman kini sebenarnya membuatkan kita lalai !
Lalai dengan agama kita sendiri. Dan ini boleh menjerumus kepada zina. Mungkin bukan zina secara fizikal. Tetapi seperti zina hati, zina mata dan sebagainya.

Contoh seperti zina hati. Mungkin, mungkin kita tak berpegangan tangan atau berpelukan dengan si dia TETAPI kita sentiasa call, sms dengan si dia setiap hari. Dan bila di mana masa kita yang lapang kita harus habiskan masa dengan dakwah atau tarbiyah atau sesuatu untuk Islam, tapi kita gunakan untuk orang yang bukan HALAL untuk kita.

Bila mana dalam hati kita kena sentiasa ingat kepada Allah, tetapi oleh kerana mabuk cinta, hati kita sentiasa teringat pada dia sehingga tiada ruang di hati untuk kita ingat kepada Allah. Tidakkah ia menganggu hati anda?

Ingatlah, walaupun kita sudah berkahwin..The number one that you should love is Allah.

Allah is everything...

Saya akui saya pernah juga terjerumus ke alam couple ini. Tetapi apabila diberi kesedaran, saya mula sedar bahawa tiada perhubungan yang lebih berkat selain perhubungan  yang dijaga batas-batasnya dan diredhai Allah serta ibu bapa kita.

Kepada adik-adik, kakak-kakak, abang-abang di luar sana. Percayalah, untuk kita membina baitul muslim ini bukannya mudah ! Segala persiapan daripada segi fizikal dan mental kena mantap.

Terutama kepada sang teruna, ubahlah dan upgrade lah diri anda menjadi si jejaka yang tampan akhlaknya. Bukan tampan pada rupa sahaja.

Dan kepada sang wanita bakal muslimah yang solehah, ubahlah dan upgrade diri anda dahulu.

Siapa tak suka kalau nak kahwin kan? Dan impian saya pun adalah untuk bernikah pada usia yang muda. Sekiranya sudah sampai jodoh. InshaAllah.

Tetapi buat masa ini biarlah diri ini menikmati kehidupan bersama keluarga tersayang...Banyak benda kena difikirkan selain untuk membina BaitulMuslim yang hebat. Ummah...ummah semakin tenat.....

Salam dakwah !


Comments

salam bloggers :)

jemput join simple review segment by aliyah :) tinggal beberapa hari shja lg.
klik here: Giveaway/Segment

Popular posts from this blog

Barang-Barang yang perlu dibawa ke Matrikulasi

KOLEJ SWASTA NI KAYA BETUL KAN

Matrikulasi? Susah atau senang?