Posts

Showing posts from March, 2014

Remaja dan hiburan masa kini.

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Sihat? Haihh ain masih tidak lagi mempunyai masa untuk mengupdate blog.

Sangat sibuk dengan tugasan dan tanggungjawab di universiti. Penat bila jadi mahasiswa ni. Tapi masa ini lah nak kaut pengalaman-pengalaman yang ada ni.

Alhamdulillah. Lagi beberapa hari nak cuti mid sem! Yeyyy. Tak sabar nak balik rumah. Rindu mak abah.

Okay....

Tajuk kat atas tu, ain rasa ramai kot boleh agak apa ain nak sampaikan.

Well, semenjak dua menjak ni kan...Banyak perkara yang berlaku di Malaysia. Kehilangan MH370, kemarau, catuan air dan macam-macam lagi. Inilah ujian daripada Allah untuk umatnya yang  berada di Malaysia.

Haa baru kemarau sikit dah mengeluh, kalau Allah bagi kemarau berpanjangan? Allah. Ain pun tak tahan dengan kemarau yang beberapa hari ni. Kalau berpanjangan tak tahu lah jadi apa.

Tapi ! Ada lagi cerita gempak kat Malaysia ni. Iaitu kes beberapa remaja mati kerana overdose dadah di Festival Future Music 2013 yang berlangsung di Bukit Jalil.

Erghhh, …

Kelebihan diri sendiri? Simpan atau gunakan?

Assalamualaikum.

Apa khabar semua? Maaf lama tak update blog. InshaAllah lepas ni akan terus update blog dengan cerita-cerita terhangat meletup lagi gempak. Kehkeh.

Okay, berbalik semula pada tajuk di atas..

Masing-masing ada kelebihan tersendiri kan? Setiap hamba Allah ada kelebihan dan kekurangan.

Kelebihan tu kalau kita gunakan ke jalan yang benar, inshaAllah kita antara orang yang bersyukur dengan nikmat-Nya.

Tapi ? Cuba kalau kita tak guna kelebihan tu? Simpan dan terperap je dalam diri?

Apa guna Allah bagi kelebihan kat awak kalau macam tu? Sedangkan hamba Allah yang lain meminta-minta dan merayu-rayu berdoa kepada Allah supaya mereka dapat kelebihan macam awak tu.

Awak yang soleh dan solehah. InshaAllah.

Sedar lah bahawa kelebihan yang awak ada tu adalah satu pinjaman daripada Allah. Bila-bila masa Allah akan tarik balik kalau dia nak.

Jadi bersyukurlah !

Dan bagi kekurangan kita..Kita ni hamba Allah. Tak sempurna...

Setiap kekurangan kita sebenarnya ada kelebihan untuk orang l…